Kuinka valmistaa raakamakkara oikein? – Nakki-Hannu
Etusivu >> Reseptit >>

Kuinka valmistaa raakamakkara oikein?

ReseptitTiedoteYleinen

Raakamakkaran kypsentäminen aiheuttaa edelleen päänvaivaa monelle, koska se on tuotteena hyvin erilainen kuin perinteisempi grillimakkara. Tässä muutamia käytännön vinkkejä raakamakkaran kypsentämiseen, teit sen sitten millä tahansa välineellä.

Jos haluat katsoa asiasta videon, niin tsekkaa se tästä alta:

Tärkeää muistaa raakamakkaran valmistuksessa
Koska raakamakkara on nimensä mukaisesti pääasiassa raakaa lihaa ja sopivassa suhteessa tuoreita raaka-aineita ja mausteita, raakamakkara tulee aina kypsentää huolellisesti ennen sen syöntiä. Tämä on kuitenkin helppoa, vaikkakin se ottaa muutaman minuutin kauemmin, kuin valmiiksi kypsennettyjen vaihtoehtojensa valmistus.

Tyypillisesti riippumatta minkä tavan valitset, raakamakkara on syöntivalmis n. 15 minuutin kuluttua aloituksesta, eli liian pitkiä aikoja ei tarvitse varata valmistukseen. Kypsennyksen jälkeen voit antaa makkaroille vielä pienen hetken vetäytyä, jonka aikana kypsyminen jatkuu vielä hetken ja lämpötila tasaantuu hiukan. Kypsentämisen osalta tärkeää on huomata, että tuote tulee läpikypsäksi, muttei kuivu liikaa eli liioitella ei kannata.


Valmistustapoja riittää

Raakamakkaran valmistus on helppoa ja vaivatonta kotikeittiössä. Tyypillisimmillään raakamakkara valmistetaan paistinpannulla matalalla lämmöllä kypsentäen ja tuotetta tasaiseen tahtiin käännellen. Paistamisen aikana tuote on hyvä pari kertaa kääntää välissä, jotta tuote kypsyy tasaisesti. Paistoaika riippuu hiukan tuotteesta, sillä nakit valmistuvat vähän nopeammin kuin makkarat, jotka vaativat n. 5-7 minuuttia per puoli kypsyäkseen.

Muita hyviä tapoja valmistamiseen ovat uunissa tai yhä yleistyneessä air-fryerissa kypsentäminen. Tämä on ehdottomasti helpoin tapa ja tulos on todella hyvä ja tasalaatuinen. Lämpötila on hyvä säätää 180-asteeseen ja makkarat voivat rauhassa olla tuon 15 minuuttia uunissa. Makkarat voi kertaalleen halutessaan kääntää kysymisen aikana.

Grillaaminen perinteisesti on tietysti varsin hyvä optio, mutta tässäkin suosittelemme matalampaa lämpötilaa, jotta makkara kypsyy tasaisesti eikä liian nopeasti. Grillissä tämän säätely luonnollisesti on hiukan haastavampaa, joten tässäkin järkevää tarkkailla kysymisen edistymistä.
Avotulella tehdessä mahdollisuuksien mukaan olisi hyvä käyttää halsteria, sillä jos käytät makkaratikkua, niin raakamakkaran pinta menee rikki, ja se ei edesauta hyvän tasaisen tuloksen saamista koska raakamakkara tykkää kypsyä omassa nesteessään kuoren sisällä.

Vältä viiltoja
Kuten yllä sanottua, välttele viiltojen tekemistä makkaran pintaan ennen kypsennystä kuten moni tekee grillimakkaroiden kanssa. Raakamakkaran kuoren tulisi olla ehjä grillauksen alkaessa tasaisen lopputuloksen saamiseksi.

Raakamakkara on mahtava ja monipuolinen tuote, kokeile rohkeasti ja tsekkaa reseptimme reseptit osiosta!